ASI Reisen Headquarters is Sustainable Office Draped in Greenery Curtains

Based in Oslo, Norway and New York City, Snøhetta is an international architecture, landscape, interior design and brand design with sub offices in San Francisco, California, Innsbruck, Austria, Paris, France, Hong Kong, China, Adelaide, Australia and Stockholm, Sweden.

The firm has designed ASI Reisen Headquarters measuring 16,662 sq ft (1,548 sq m ) area  which is located South of Innsbruck in Austria. The building comprises over four floors arranged in an open plan layout, a double-height foyer called the Base Camp, office working areas, meeting rooms and cafeteria. Basically this is reinforced concrete framed structure building which is finished in timber. The timber has been preserved by the traditional Japanese Sho Sugi Ban method of burning wood .The building is covered in a plants friendly metal screen.

The basic concept of the design is to encourage greenery and better use of natural light in buildings. The architect has reduced grid-based energy use of the building through installation of rainwater collection system and solar panels. Snøhetta has installed a rainwater collection system which collects water in an underground water tank to feed an automatic irrigation system for the plants on the facade and in the garden latterly.

“A ‘green curtain’ of climbing plants growing on a suspended metal frame covers the blackened wooden facade, ensuring the building blends harmoniously into its verdant forest surroundings,” says Snøhetta. “Composed of 17 different warm weather and evergreen species growing in big planters, this green curtain also serves as a glare shield and for shading the generous glass surfaces. On the western side, the employees can use this metal frame as balcony. The 118 climbing plants change the appearance of the facade throughout the year and thus also adapt to seasonal thermal insulation needs. The microclimate created by this green buffer zone reduces the energy required for cooling the building.”

The roof is covered with solar panels, special sensors are also installed to measure room temperature, humidity and CO2.

The building was completed in late 2019 but was just hold due to COVID-19 situation and Snøhetta wanting to wait for the plants to grow. For more visit below images gallery.

Images Via gizmag.com

About the Author

Leave a Reply

You may also like these